BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Užraugiau alų

Gimtadienio proga gavau dovanų alaus rauginimo prietaisą. Tai didelis sandarus plastikinis indas su kraneliu ir “burbuliatorium”. www.savasalus.lt nusipirkau rinkinuką alaus gamybai: salyklo koncentratą ir mieles. Anglijoje verdamas salyklas, paskui iš jo išgarinama dalis vandens, jis supakuojamas į skardines ir pardavinėjamas alaus gamybos entuziastams. Paskui paimi, užpili karštu vandeniu, išmaišai, pripili dar šalto vandens, tada pridedi mieles, įstatai “burbuliatorių” ir lauki. Lygiai po paros pradėjo stipriai burbuliuoti. Geras jausmas, atrodo, kad kažkas gyvas yra kambaryje, nes nuolat skleidžia garsą :) Ypač tas garsas patinka mano dukrai, ji pamėgdžioja jį ir vis laukia sekančio “purptelėjimo” :)

Sunkiausias dalykas alaus gamyboje - laukimas. Savaitę reikia rauginti fermentavimo inde, paskui supilstyti į butelius, pridėti po pusę šaukštelio cukraus į kiekvieną, užkimšti, savaitę laikyti šiltai, kad įvyktų antrinė fermentacija butelyje, paskui dar iki 21 dienos laikyti vėsiai, kad žūtų mielės ir alus pasidarytų skaidrus. O kaip nekantrauju!

Perkant gamybos rinkinuką-paruoštuką, galima rinkti rūšis. Norėjosi ko nors išskirtinio, tad pasirinkau škotišką higlanders heavy ale- pusiau tamsų alų, 4,5 laipsnio.

Kitą savaitgalį laukia pilstymas į butelius. Iki to laiko reikia susiorganizuoti 40 butelių :)

Patiko (6)

Rodyk draugams

1 komentaras | “Užraugiau alų”

  1.   kukutis rašo:

    :D

Rašyk komentarą